Recept na bryndzové halušky
Zemiaky (A) očistíme a nastrúhame najemno. Pridáme k nim (D) soľ (A). Múku (A) pridávame postupne a podľa toho (G) aké zemiaky (A) máme. Tie (N) vodnatejšie vezmú viac múky (G). Cesto (N) má vtedy správnu konzistenciu (A), keď nám v ňom (L) ostane stáť varecha (N). Údenú slaninku (A) nakrájame na slížiky (A) a na miernom ohni (L) pomaly pražíme. Cez haluškovač (A) pretláčame cesto (A) do vriacej osolenej vody (G). Počas varenia (G) halušky (A) občas premiešame. Necháme ich (A) variť cca 10-15 minút (G), až kým nevyplávajú na povrch (A).
Uvarené halušky (A) scedíme a 3/4 z nich (G) dáme do väčšej misy (G), kde ich (A) zmiešame s bryndzou (I). Pozor, halušky (A) scedíme nad hrncom (I) a teda vodu (A) z halušiek (G) nevylievame. Tú neskôr použijeme na prípravu (A) výdatnej polievky (G). Halušky (A) môžeme zaliať rozpusteným maslom (I) a dobre premiešame. Posypeme slaninkou (I).
Zo zvyšnej 1/4 halušiek (G), ktorú sme si dali bokom a z vody (G), v ktorej sa halušky (N) varili si pripravíme polievku (A).
ZHRNUTIE
-
očistiť/pridať/mať/scediť/pripraviť/vyliať/nechať + akuzatív
-
zaliať čo (A) čím (I) (zaliať halušky (A) maslom (I))
-
nad + inštrumentál (nad hrncom (I))
-
z + genitív (z vody (G))
-
viac + genitív (viac múky (G))
-
podľa + genitív (podľa toho (G))
-
počas + genitív (počas varenia (G))
-
použiť na + akuzatív (použijeme na prípravu (A))
článok prebratý z: https://dobruchut.azet.sk/recept/42862/bryndzove-halusky/